Mūsų pH lygis turi didelę įtaką visai organizmo biochemijai ir sveikatos būklei, o jo nukrypimai nuo normos gali sukurti palankias sąlygas ligoms išsivystyti. Koks organizmo pH lygis yra normalus ir kaip jį tokį palaikyti?
Mūsų organizmo rūgščių ir šarmų pusiausvyrą atspindi pH rodiklis. Paprastai mūsų kūne įvairios vietos turi skirtingą pH, tačiau svarbiausias yra kraujo pH, kuris yra silpnai šarminis ir paprastai svyruoja nuo 7,3 iki 7,45.
Dėl netinkamos mitybos, judėjimo stokos ir didelio užterštumo šiuolaikinį žmogų dažniausiai kamuoja padidėjęs organizmo rūgštingumas, dar vadinamas lėtine acidoze. Per inkstus ir kvėpavimo takus nepašalinus rūgščių, sukietėjusios jų atliekos ima kauptis įvairiuose audiniuose, dažniausiai riebaliniame sluoksnyje, todėl, sutrikus rūgščių ir šarmų pusiausvyrai, didėja riebalų sankaupos, auga svoris, formuojasi celiulitas, vargina padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje.
Jeigu organizmo vidaus terpė tampa per daug rūgštinė, pablogėja bendra fizinė organizmo būklė – ima trūkti energijos, pradeda varginti bendras silpnumas, atsiranda polinkis sirgti peršalimo ligomis, sumažėja lytinis potraukis, šąla rankos ir kojos, vargina galvos, nugaros, raumenų ir sąnarių skausmai. Su rūgščių pertekliumi nuolat kovojantis organizmas ilgainiui tampa neatsparus parazitams ir grybeliams, žmogų ima varginti įvairios alergijos.
Net nedidelis kraujo pH pakitimas neigiamai veikia kaulus. Taip yra todėl, kad siekdamas atstatyti šarmų balansą, organizmas tam iš kaulų panaudoja mineralus: magnį, fosforą, ypač kalcį. Tai gali sukelti tokias ligas kaip osteoartritas bei osteoporozė. Dėl kalcio stokos ima slinkti plaukai, skilinėja nagai, išsausėja oda.
Jei padidėjęs rūgštingumas tęsiasi ilgą laiką, pradeda vystytis rimti negalavimai: širdies ligos, diabetas, artritas, inkstuose ir tulžyje formuojasi akmenys.
Laimei, žmogaus organizmo šarmingumas gali būti natūraliai padidintas maisto pagalba. Pakelti šarmo lygį, visų pirma, galime vartodami daugiau vaisių ir daržovių. Nors daugelis vaisių turi rūgštų skonį, ypač citrusiniai vaisiai, tačiau visų jų virškinimo proceso metu lieka šarminis likutis (pelenai). Termiškai apdoroti vaisiai ir daržovės praranda šarminančias savybes.
Taip pat organizmo rūgštingumą sumažinsite, ribodami saldumynų ir mėsos kiekį savo mitybos racione. Šarminti organizmą galima ir vartojant šarminį jonizuotą vandenį, kurio pH lygis yra aukštesnis už 8.
Vis tik, jei jaučiate aukščiau išvardintus simptomus, neskubėkite patys nustatinėti ligos ir užsiimti savigyda. Apsilankykite „Pašilaičių šeimos medicinos centre“, kur profesionalūs mūsų specialistai padės tiksliai diagnozuoti Jūsų negalavimų priežastis.